Bylinky proti stresu a úzkosti
Stálý stres může vést i k hypertenzi, zvýšené hladině krevního tlaku a tuků v krvi, nespavosti, vředové chorobě a podráždění tračníku, tenzním bolestem hlavy, bolestem zad, alergiím, arytmii a zhoršené funkci imunitního systému se zvýšenou náchylností k infekcím.
Existuje řada cest, jak si úspěšně poradit se stresem. Zaprvé je třeba, abyste identikovali, co vás v životě stresuje, nastavili hranice a určili si priority. Velmi důležitou roli hrají pohybový režim, čas k odpočinku, dostatek spánku a také vymezení doby ke každodenní sebereflexi.
Je zde i řada bylinek, o kterých je známo, že pomáhají k uvolnění a snížení hladiny stresu. Taková sedativa jsou v porovnání s běžnými farmaceutiky levnější a méně riskantní.
Kava kava a kozlík lékařský
Asi nejužívanější bylinkou při léčbě úzkostných stavu a stresu je kava kava (pepřovník opojný). Tato bylinka se v Evropě úspěšně užívala řadu let jako mírné sedativum, které přináší úlevu při stresu, nespavosti a nepokoji. Zprávy z poslední doby nicméně nazančily určitá rizika při dlouhodobém užívání, a to pro játra.
Kozlík je další známou bylinkou, která se užívá jako mírný uklidňující prostředek. Je schválený při léčbě neklidu a nespavosti. Nejsou známá žádná rizika jeho užívání.
Mučenka
Mučenka (Passiflora incarnata) je další bylinkou se sedativními účinky. Jedná se o druh révy, proslulý nádhernými květy a chutnými plody. Sbírá se v květu i s plody a používá čerstvá nebo sušená. Nejúčiněji působí listy a stonek, u květů a kořenů je sedativní účinek jen malý.
Mučenku používali američtí indiáni k jídlu i jako lék. V 19. století byly oblíbeným prostředkem proti nespavosti. Do Evropy se dostala od mexických Aztéků, kteří ji užívali jako sedativum proti nespavosti a nervozitě. Dnes se v Evropě pěstuje a užívá v přírodní bylinné léčbě (jako čaj nebo v podobě kapslí), a to zejména v kombinaci s kozlíkem a meduňkou, jejichž účinky se vzájemně doplňují. Tato bylinková směs se užívá při léčbě napětí, neklidu a podrážděnosti a poskytuje mírně sedativní účinky bez rizika vzniku závislosti.
Lahodné ovoce se symbolickým názvem
Výtažek z plodů mučenky se používá do potravin a nápojů jako ochucovadlo. Zralé plody můžeme konzumovat syrové anebo z nich vyrábět džemy, rosol či nápoje. Oovcným salátům dodávají bohatou tropickou příchuť. Z květů se dá vyrobit sirup.
Plod mučenky (znám také jako „passion fruit“) obsahuje lahodnou a šťavnatou dužinu, ve které e nalézá spousta malých černých semínek. V nedávné době bylo zjištěno, že plod mučenky je bohatým zdrojem lykopénu, prospěšného karotenoidu, který se nalézá také v rajčatech, vodním melounu, růžovém grapefruitu a papáje. Toto ovoce obsahuje fytolátky, které brání vzniku novotvarů v buňkách a tak snižují riziko vzniku nádoru. Obsahuje rovněž flavonoidy a fenolické složky.
Španělští misinonáři pojmenovali tuto rostlinu mučenka kvůli neobvyklé stavě jejích fialových květů, které pro ně symbolizovaly prvky umučení Krista. Spatřovali zde mj. trnovou korunu a bič či rány na těle, tři blizny představovaly hřeby na kříži, zatímco pět korunních plátků a pět kališních lístků symbolizovalo „pravé“ učedníky (Petr a Jidáš byli považování za zrádce).
Doporučení k užívání
Dnes se mučenka uznává jako účinný prostředek nejen při léčbě mírné nespavosti a trávicích problémů nervového původu, ale také běžných psychických poruch, mezi něž patří např. nervozita, stres, napětí, podrážděnost či úzkostné stavy. Na trhu je součásti některých léků proti poruchám spánku.
Při podávání mučenky nebyly pozorovány žádné negativní vedlejší účinky, které se typicky vyskytují při podávání běžných sedativ, tj. narušení motorických schopností či poruchy paměti. Neexistují ani žádné kontraindikace jejího použití. Typické dávkování je 1-2 gramy najemno nasekané bylinky. Čaj se připravuje vylouhováním čajové lžičky sušené mučenky v půl šálku vroucí vody po dobu 15 minut. Během dne se doporučuje vypít dva až tři šálky tohoto čaje.