Celé zrno pomáhá proti nadváze
Výsledky velké studie naznačují, že ženy středního věku, které dávají přednost celému zrnu před bílým pečivem, přibývají na váze s přibývajícími lety méně. Vědci z Harvardské univerzity zjistili ve studii na 74 000 ženách, že ty z nich, které jedly více celozrnných obilovin – jako např. ovesné kaše či celozrnných obilovin k snídani – přibývaly na váze méně než ženy, které měly ve stravě méně vlákniny.
Rubrika: Hubnutí a obezita
| Typ článku: Studie
Ty ženy, které měly nejvyšší příjem vlákniny, měly současně oproti ženám s nejnižším příjmem vlákniny asi poloviční riziko, že se během dvanácti let stanou obézními. Při kontrole váhy není tedy jedno, v jaké podobě sacharidy konzumujeme. Celozrnné obiloviny jsou – vzhledem k obsahu vlákniny – více sytivé a člověk tak obvykle přijme méně kalorií.
American Journal of Clinical Nutrition
Počet přečtení: 4276
Datum: 26. 8. 2005