Čerimoja
Čerimoja vyniká obsahem sacharidů (více než 21 %), mezi kterými převažuje fruktóza a sacharóza. Má však jen velmi málo proteinů a tuků. Z vitaminů přítomných v čerimoji jsou nejvýznamnější vitaminy skupiny B: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) a niacin. Dá se říct, že žádné jiné čerstvé ovoce neobsahuje tolik vitaminů skupiny B jako čerimoja. Za povšimnutí stojí i vysoký obsah minerálů, jako je vápník, fosfor, železo a draslík. Více vápníku mají jen pomeranče, mišpule, datle a maliny.
Energetický obsah čerimoji je 94 kcal na 100 g, což je na čerstvé ovoce relativně velké množství. Z toho důvodu se čerimoja doporučuje především adolescentům, sportovcům a studentům, kteří z ní získají energii, vitaminy a minerály, jež potřebují pro dosahování dobrých výsledků.
Čerimoja nenabízí jen velké množství energie ve formě sacharidů, ale i vitaminy skupiny B, které působí jako katalyzátory a pomáhají spalovat sacharidy a mastné kyseliny, jež tvoří dva nejdůležitější zdroje energie pro srdeční buňky. Nejčastějšími příčinami srdečního selhání jsou poškození chlopní, arteriální hypertenze a zúžení koronárních arterií. Vyvolat nebo zhoršit ho může i nedostatek vitaminů skupiny B.
Čerimoja má i jiné prospěšné vlastnosti: obsahuje rostlinnou vlákninu, je močopudná, bohatá na draslík a chudá na sodík a tuky, což je složení, které taktéž přispívá ke správné funkci srdce. Dále se v ní nachází i určité množství vápníku, který je potřebný pro regulování úderů srdce.
Krémovitá, jemná dužina čerimoji, která má schopnost potlačovat tvorbu žaludeční kyseliny, se doporučuje v případech zánětu žaludeční sliznice a vředu žaludku nebo dvanácterníku.
Navzdory vysokému obsahu sacharidů je čerimoja účinná při léčbě nadváhy, protože dobře zahání hlad. Jejích 300 g dodá tělu méně než 300 kcal, ale nasytí stejně jako porce jídla, která má více kalorií a vyšší obsah tuků.
Čerimoja nejen sytí, ale díky velkému obsahu živin dokáže tělo i výrazně posilnit. S její pomocí je tedy možné omezit příjem kalorií, aniž by došlo k oslabení organismu.
Čerimoja má skvělou chuť a člověk zakrátko pocítí účinky jejích léčivých vlastností. Čerimoju je možné kombinovat s pomerančovou šťávou nebo mlékem při přípravě koktejlu. Její dužina se musí propasírovat, aby se odstranila semena a vzniklo pyré.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.