Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Česnek voní zdravím

Nedávno se objevila důvěryhodná zpráva, že negativní vliv konzumace masa snížíte, pokud při jeho pečení a grilování použijete česnek.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Při pečení masa nebo vaření vajec vznikají rakovinotvorné látky: jedna z nejnebezpečnějších se označuje jako PhIP - je schopna spustit produkci rakovinových enzymů v buňce. Česnek obsahuje několik v prevenci rakoviny velmi účinných látek: diallylsulfid patří k těm nejúčinnějším (dokáže totiž tvorbu rakovinových enzymů v buňce blokovat).

Abyste však mohli naplno využít sílu česneku proti rakovině, potřebujete znát jednu důležitou fintu: česnek je nejúčinnější tehdy, když je prolisovaný nebo nadrobno pokrájený a v takovém stavu se nechá asi 10 minut uležet - neaktivní látky se aktivují kontaktem se vzduchem. (Takže na rozdíl od cibule, v níž zachováme nejvíce vitamínu C tehdy, když ji krájíme až když je olej horký a vkládáme ji do rozpáleného oleje, česnek prolisujeme nebo nakrájíme nadrobno a necháme na desce odstát 10 minut.) Pak můžete česnek pražit, vařit, dusit – důležité látky jsou v něm totiž v nejvyšší možné koncentraci. Tepelnou úpravou se jejich obsah poněkud sníží, ale i tak jich tam nakonec bude víc než v čerstvém česneku.

Další dobrou zprávou je, že aby nás česnek chránil před rakovinou, stačí sníst 1-2 stroužky denně alespoň pár dní v týdnu. Používejte česnek pravidelně – ocení to každá vaše buňka.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 4885
Datum: 28. 12. 2020