Četla jsem, že rajčata, paprika a baklažán zhoršují revmatoidní artritidu. Je to opravdu tak, mám se jim vyhýbat?
K potravinám, které jsou podezřelé ze zhoršování tohoto onemocnění, patří kukuřice, pšenice, kravské mléko a mléčné výrobky, maso (zejména vepřové, hovězí a jehněčí), vejce, černá káva, pomeranče a omega-6 mastné kyseliny (nejvíc jich obsahuje kukuřičný, saflorový a slunečnicový olej).
Rubrika: Artritida
| Typ článku: Rady lékaře
Neexistuje důvěryhodná studie, která by ukázala, že revmatoidní artritida souvisí s příjmem rajčat, paprik nebo baklažánu. Naopak existuje několik studií, které dokázaly, že vegetariánská a veganská strava je mimořádně účinným léčebným opatřením při tomto kloubovém onemocnění.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 7186
Datum: 7. 10. 2010