Chlebová pizza chudého Itala
3 větší cibule, 2 pol. lžíce oleje, 1/3 šálku vody, 4-5 šálků čínského zelí
Na oleji a vodě poduste nakrájenou cibuli, po chvilce dušení přidejte nakrájené čínské zelí a duste asi 10 minut pod pokličkou.
1 konzerva rajčatového protlaku (asi 120 g), 2 čl würzlu nebo solčanky, 2 čl česnekového prášku, 1 čaj. lžička provensálského koření, 1 pol. lžíce mleté papriky, 1,5 šálku vody, 1 pol. lžíce cukru, sůl na dochucení
Po vydušení směsi přidejte protlak, postupně ochuťte a po přidání papriky zalijte vodou a dále duste asi tři minuty, dochuťte.
Asi 2-3 hranoly celozrnného chleba, 1 kostka bílého tofu, sójová omáčka shoyu (na pokapání), sójová smetana (na přelití), oregano (na posypání)
Klasický nízký plech do trouby slabě vymažte olejem. Chléb nakrájejte na 1 cm tlusté stejné krajíce a zaplňte jimi celou plochu předem vymazaného plechu, v případě nerovností krajíce zarovnejte.
Takto rozložený chléb rovnoměrně přelijte zeleninovou směsí (včetně krajů). Na vrch rovnoměrně nastrouhejte na jemném struhadle tofu, v případě potřeby opatrně prsty rozložte po celé ploše, tofu pak rovnoměrně pokapejte sójovou omáčkou a přelijte sójovou smetanou (přímo z naříznutého růžku balení – tetrapak). Nakonec z výšky rovnoměrně posypejte mezi prsty drceným oreganem.
Zapečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut a po částečném zchladnutí (5 minut) nakrájejte na porce a podávejte se salátem z plodové zeleniny (rajčata, paprika, okurka a cibule).
Z knihy Romana Uhrina 77 inspirací pro zdraví. Vydalo nakladatelství Vyšehrad společně s Prameny zdraví, o. s.