Mexické burritos
Rýži osmahneme nasucho, pak zalijeme vařící vodou a pod pokličkou pomalu dusíme asi 35-45 minut, dokud není úplně měkká. Necháme vychladnout.
2 šálky dušené rýže, 1/3 ks ledového salátu, nakrájeného na hrubší nudličky, 2 ks větších rajčat, nakrájených na kostky, 1 šálek uvařených fazolí (doměkka), 1-2 ks cibule, nadrobno nakrájené
Suroviny zlehka smícháme. Po chvilce pak promícháme s následující zálivkou.
2 pol. lžíce olivového oleje, 2 čaj. lžičky česnekového prášku, 1 čaj. lžička bazalky, 2 čaj. lžičky lahůdkového droždí, 1 čaj. lžička solčanky, 3 pol. lžíce studené vody
Mexické tortilly můžeme koupit v každém supermarketu. Tortillu vložíte do nahřáté pánvičky většího průměru a rychle nahřejete z obou stran tak, aby se vám nepřilepila na pánvičku. Pak ji zlehka potřete chutným rajčatovým, bazalkovým nebo např. česnekovým pestem (ne až ke krajům) a pak na ni kladete přiměřené množství připraveného rýžového salátu. Tortilly svinete – podle vlastní volby a představy.
Varianta úplně uzavřené tortilly je vhodná zejména pro tepelnou úpravu burritos tím, že je vložíme vedle sebe na plech a zapečeme v troubě asi 15 minut. Svrchu můžeme různě zdobit nebo přelévat.
Z knihy Romana Uhrina 77 inspirací pro zdraví. Vydalo nakladatelství Vyšehrad společně s Prameny zdraví, o. s.