Čím se liší panenský bio olej od konvenčního a proč je 3-4x dražší?
Běžné oleje se získávají ze semen za použití chemických rozpouštědel a při vysoké teplotě. Tím se ničí vzácné výživné látky. Při tzv. lisováni za studena je podstatně menší výtěžnost. Pojem lisování za studena je zavádějící, protože při každém lisování vzniká určité teplo. Proto se více užívá pojem panenský.
Rubrika: BIO
| Typ článku: Poradna výživy
Čištění bio oleje lze provádět jen mechanicky, např. filtrací. Na rozdíl od konvenčních olejů, je tak minimalizováno riziko nežádoucích doprovodných látek – např. stopy těžkých kovů.
Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.
Počet přečtení: 3986
Datum: 7. 10. 2009