Citrusy a zdraví
Studie rakoviny močového měchýře u neadventistické populace sledovala po několik let více než 100 000 žen. Bylo zjištěno, že riziko vzniku invazivní rakoviny močového měchýře se u žen zvyšováním konzumace citrusů neustále snižuje. U žen s nejvyšším příjmem citrusů se riziko vzniku rakoviny močového měchýře snížilo o více než 50 %. Další studie prokázaly, že citrusy ve stravě snižují riziko vzniku rakoviny prsu, jícnu a plic.
Citrusy mohou také snižovat riziko srdečních onemocnění. Jedna z rozsáhlých studií, která se speciálně zabývala citrusy a srdečními chorobami, použila údaje ze studie Nurses' Health Study, která sledovala 71 141 žen, a studie Health Professionals Follow-up Study, která zahrnovala 42 135 mužů. Skromný příjem citrusů vedl ke snížení počtu infarktů u žen o 30 % a u mužů o 15 %.
Citrusy jsou důležitou součástí zdravé stravy. Ellen Whiteová uvádí citrusy ve svém receptu na dobré zdraví: „Pacienti by měli být požádáni, aby se zbavili věcí, které jim zničily zdraví, a místo nich by měli dostat hojnost ovoce. Lze si opatřit pomeranče, citrony, sušené švestky, broskve a mnoho dalších odrůd, neboť Pánův svět je plodný, pokud je vynaloženo pečlivé úsilí.“ (Rady o výživě a pokrmech)
Pravidelná konzumace citrusů má velké zdravotní účinky, které snižují riziko vzniku několika druhů rakoviny a snižují riziko infarktu.
Z materiálů organizace AMEN (Adventist Medical Evangelism Network)