Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co jsou to aditiva?

Aditiva jsou látky, které se přidávají do potravin s určitým úmyslem, případně látky, které se do potraviny dostanou v důsledku její výroby, distribuce nebo jejího zpracovávání. Mezi tyto látky patří herbicidy a pesticidy, které se používají při pěstování, barviva, živiny, příchutě, konzervační látky a stabilizátory dodávané během výroby potravin.
|
Typ článku: Poradna výživy

Před velkým rozvojem technologií, ke kterému došlo ve dvacátém století, se při přípravě všech pokrmů používalo celkem asi padesát přísad, včetně koření a chuťových přísad. Dnes existuje více než 2 000 takových látek.

Téměř 500 z těchto ingrediencí nemusí být na výrobku uvedeno. Nepřesnost v označování potravin dokonce způsobuje, že určité aditivum je uvedeno na etiketě jedné potraviny, ale na etiketě druhé potraviny ne. Např. glutaman sodný (z angličtiny zkratka MSG) musí být uveden na etiketách polévek, ale nemusí být uveden na majonéze a salátových zálivkách.

Na etiketách se často objevují i matoucí názvy. Jednoduché cukry bývají uvedeny jako „přirozená" sladidla, kukuřičný sirup, sacharóza, glukóza nebo maltóza. Butylhydroxyanizol (BHA) a butylhydroxytoluen (BHT) mohou být uvedeny jako stabilizátory olejů či látky zajišťující čerstvost. I když si přečtete etiketu, nemusíte ještě vědět, jaká aditiva daná potravina obsahuje.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 4591
Datum: 26. 3. 2012