Mají potravinová aditiva na naše tělo nějaké účinky?
Mezi méně obvyklé reakce se řadí hyperaktivita, podrážděnost, kontaktní dermatitida a další kožní problémy. Častými příčinami těchto a dalších reakcí jsou různá barviva, bezoáty, BHT, BHA a metabisulfidy.
Siřičitanová činidla, mezi které patří oxid siřičitý, metabisulfát sodný a metabisulfát draselný, jsou běžně používána do salátů (podávaných v restauracích), na sušené ovoce, syrovou zeleninu, objevují se ve víně, v pivu i jinde, kde brání ztrátě barvy a zkažení. U citlivých jedinců může po pozření těchto chemických látek dojít k vážným reakcím, jako je astmatický záchvat doprovázený slabostí, cyanózou, pocity tlaku na hrudi, šokem až komatem.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.