Co jsou to triglyceridy?
Vysoká hladina triglyceridů zpomaluje proudění krve, zvyšuje její srážlivost a způsobuje inzulinovou rezistenci. Tyto faktory mají za následek zdravotní problémy. Strava s vysokým podílem sacharidů dokáže u některých citlivých jednotlivců zvýšit hladinu triglyceridů.
U většiny lidí však potraviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů a průvodní ochranou zajištěnou dostatkem vlákniny zabrání zvýšení hladiny triglyceridů, dokonce naopak způsobí její pokles u těch, kteří ji měli před přechodem na nový jídelníček zvýšenou. Populace v zemích třetího světa, které se živí přirozenou stravou založenou na konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů, mají nízké hladiny triglyceridů.
Pouze když celá léta „jedeme na špatné palivo" - potraviny s vysokým obsahem kalorií - ztrácí tělo svoji schopnost regulovat metabolismus sacharidů a triglyceridů. Maximální zvýšení hladiny triglyceridů, ke kterému dochází u citlivých jednotlivců, se dá očekávat asi tři až pět týdnů po přechodu na zdravou stravu. U prakticky všech těchto lidí se následně hladina triglyceridů vrátí na počáteční úroveň.
Vzestup hladiny triglyceridů způsobují jednoduché cukry (včetně cukrů, které se nalézají v ovoci), alkohol, polynenasycené a nasycené tuky, kofein a potraviny, které neobsahují dostatečné množství vlákniny. Člověk, který má zvýšenou hladinu triglyceridů, by se měl těmto produktům zcela vyhýbat, a to dokonce někdy i včetně ovoce.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.