Čočka - zdroj bílkovin, vitaminů, minerálů…
Čočka někomu chutná, jinému méně. Co ji zkusit s jíškou a nakyselo – s bobkovým listem? Nebo naklíčenou v míchaném salátu. Komu nechutná nebo koho odrazuje její hnědá barva podobně jako zmíněného Kubu, může také přejít na jiný druh – například v Indii se pěstuje více než padesát druhů čočky. Už i u nás se dostanou «lentilky» zelené a červené, ne jen ty hnědé.
Důležité je, že všechny druhy čočky jsou bohatým zdrojem vlákniny, zinku, železa a vitaminu B. Taky měď je v čočce.
Osteoporóza (řídnutí kostí) není jen záležitost vápníku, jak doufají ti, co se krmí tabletami. Mnohdy jsou překvapeni, když je kromě osteoporózy začnou trápit ledviny. Nemůžeme se jim divit – ty chudinky jsou zataraseny kamením! (Když už někdo chce mermomocí tablety, ať si vyzkouší jejich rozpustnost. Tabletu hoďte do šálku s octem a míchejte. Během půlhodiny by se tableta měla úplně rozpustit. Pokud se tak nestalo, měli byste se poohlédnout po jiném vápníku, protože takováhle tableta se nerozpustí ani ve vašem žaludku.)
Na stavbu mostu taky nevystačíte jenom s vápnem, ale musíte mít i kámen nebo železo nebo dřevo, teprve pak se může začít budovat. Podobně je tomu i při osteoporóze. Jedna složka bez druhé nestačí. A tak musíte mít (ve vhodném poměru) i fosfor a hořčík a křemík, bór, zinek, mangan, vitaminy C, D, E, K a taky měď.
A fosfor, hořčík, křemík, zinek i ta měď je třeba i v čočce… Nejlépe bude, když si ji okořeníte tymiánem, který má hodně vápníku. K tomu si dejte třeba salát z čínského zelí, ozdobený zelenou petrželkou. Obojí je též dodavatelem vápníku. Zlepší se poměr vápníku a fosforu – fosforu by totiž v jídle mělo být méně než vápníku. Uzeninu si k čočce nedávejte – dvojí bílkovina by se vám špatně trávila. A pak – nadbytek bílkovin taky vede k osteoporóze. Hlavně to nezapíjejte žroutem vápníku: sladkou limonádou typu cola. Nejlepší bude vzít si k čočce kousek chleba nebo trochu rýže – obilniny jsou bohaté na esenciální kyselinu methionin, která luštěninám chybí. Také mrkev se hodí – obsahuje provitamin A, který se v čočce nenachází. Trocha zeleninového salátu zakapaného citronem též nebude na škodu – vitamin C zlepší vstřebávání železa.
Dočetla jsem se, že při osteoporóze i pouhé objetí může způsobit prasknutí žebra. Takže když nechcete mít osteoporózu, dejte si i čočku. Nejen kvůli mědi. Oficiální studie potvrdila, že ženy, které dodržují vegetariánskou dietu, pociťují výrazně nižší podíl úbytku kostní hmoty nežli ženy, které konzumují maso.
Výhoda čočky oproti jiným luštěninám? Nemusí se vařit tak dlouho jako ostatní.
Moje mamka si vymyslela skvělou, úžasně rychlou polévku: Dá vařit do vody červenou čočku (to je vlastně loupaná čočka), nakrájenou cibuli, bobkový list. Pokud stíhá, přistrouhá trochu mrkve nebo petržele. Když se čočka a cibule skoro rozvaří, ochutí polévku solí a citronem, případně jogurtem.
Červená loupaná čočka je opravdu rychle hotová. Snad proto je nejprodávanější luštěninou v obchodě Country Life.
Dobrá je i okořeněná indickým kořením garam masala plus česnekem plus zázvorem.
http://www.countrylife.cz/cocka-zelena-velka-500-g-bio-country-life
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.