Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Čočkový koláč

Náplň: 175 g čočky uvaříme s kouskem opláchnuté řasy kombu ve vodě a scedíme (Čočku nemusíme dopředu před vařením namáčet. Řasa přidaná k luštěninám snižuje nadýmání). Vývar s čočky uchováme.

Současně uvaříme v osolené vodě 2 brambory nakrájené na plátky, které rovněž důkladně scedíme. Na pánvi na lžíci olivového oleje s vodou orestujeme 1 velkou nakrájenou cibuli, 2 prolisované stroužky česneku a lžičku kmínu. Přidáme čočku, řasu nakrájenou na malé kostičky, brambory, lžíci kari koření a lžíci sójové omáčky. Vše zalijeme asi 50 ml vývaru z čočky a podusíme 5 minut.. Náplň necháme zchladnout.

Mezitím si připravíme vláčné těsto z 250 g celozrnné pšeničné mouky, 5 lžic olivového oleje a asi 5 lžic vody. Množství přidané vody upravíme podle potřeby, celozrnná mouka většinou vypije více vody než bílá. Těsto rozválíme na čtverec 30 x 30 cm. Do jeho středu rozprostřeme studenou náplň tak, aby rohy zůstaly volné. Protilehlé rohy přeložíme a okraje ozdobně spojíme, tak aby náplň byla zakrytá. Vytvoříme vlastně čtvercovou obálku. Přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme sójovým mlékem slabě obarveným kurkumou a upečeme v troubě (30-40 minut).

Koláč podáváme jako hlavní jídlo horký i studený.

Dobrou chuť přeje Jitka Pohanková

Počet přečtení: 5035
Datum: 11. 11. 2009