Žlutý ananasový koláč
celozrnná pšeničná mouka 2 š, hladká mouka 2 š, kukuřičná mouka 4 š, cukr třtinový 4 pl, sůl 3/4 čl, kurkuma 1 čl
Všechny produkty smícháme, odebereme 2,5 š sypké směsi na drobenku a odložíme stranou.
olej 2 pl, voda 1/2 – š, ananas konzervovaný bez nálevu 500 g
Do zbytku sypké směsi přidáme vykynutý kvásek, olej a vodu. Těsto důkladně promícháme a vyhněteme, podle potřeby přisypáváme hladkou mouku nebo přiléváme vodu, až je těsto celistvé a nelepivé. Potom těsto necháme na teplém místě nakynout.
Po nakynutí těsto rozválíme do tvaru obdélníkového plechu a rovnoměrně uložíme na vymaštěný plech. Těsto propícháme vidličkou a necháme mírně nakynout. Na těsto pak rovnoměrně naklademe kousky konzervovaného ananasu (mírně vtlačíme do těsta) a necháme dokynout.
odebraná sypká směs na drobenku 2,5 š, cukr třtinový 2 pl, olej 1/3 š, mandle nahrubo pomleté š
Suroviny smícháme a prohněteme mezi prsty. Touto směsí rovnoměrně posypeme nakynutý koláč po celé ploše a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 20–25 minut při 170–180 °C. Koláč musí být dostatečně propečený, měl by být příjemně žlutý. Konzumujeme jej na druhý den.
Pokud pečeme koláč na menším (domácím) plechu, můžeme celou dávku rozdělit do dvou plechů nebo na jeden plech vydělit všechny suroviny dvěma.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.