Jáhlový koláč s broskvemi nebo meruňkami
Ve vodě se sójovým mlékem a špetkou soli uvaříme propláchnuté jáhly na hustou kaši (asi 20–25 minut). Po odstavení ochutíme a vmícháme rostlinné máslo. Vylijeme na vymaštěný plech a uhladíme povrch těsta. Scezené broskve nakrájíme na menší kousky a rozložíme po celé ploše jáhlového podkladu. Posypeme slunečnicovými semínky a nahoru rovnoměrně nastrouháme chalvu, kterou chvíli předtím vytáhneme z mrazničky. Chalva je sladký sezamový výrobek, který je běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy.
Pečeme asi 15–18 minut při 180 °C, až je chalva světlehnědé barvy. Koláč krájíme až po úplném zchladnutí, nabíráme jej opatrně pro jeho sice hustou, ale přesto více pudinkovou konzistenci.
Jáhlový koláč není typický koláč „do ruky“. Pro jeho vlhkost a hustou (avšak celistvou a nerozpadající se) pudinkovou konzistenci ho konzumujeme radši z talířku a lžičkou. Je zdravý, výživný a velmi chutný.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.