Cukr snižuje hladinu „hodného“ cholesterolu
Strava s velkým obsahem tuku, a to zejména nasyceného, zvyšuje hladinu cholesterolu a následně také riziko infarktu a mozkové mrtvice.
Rubrika: Cholesterol
| Typ článku: Studie
Nedávná studie na 6 000 dospělých lidech ukázala, že zvýšená konzumace jídel oslazených kukuřičným sirupem (který obsahuje hodně fruktózy) anebo stolním cukrem působí negativně na hladinu krevních lipidů.
Překvapivé bylo zejména zjištění, do jaké míry snižovala konzumace sladkostí hladinu HDL („hodného") cholesterolu. V porovnání s těmi, kteří měli nejnižší spotřebu cukru, měli ti, u nichž cukr představoval více než 25 % kalorií zkonzumovaných během dne, více než trojnásobné riziko nízké hladiny HDL cholesterolu.
J Biol Chem 2009 January 16; 284(3): 1718-1724
Počet přečtení: 4298
Datum: 13. 6. 2013