Dá se jíst zdravě, levně a přitom nemuset omezovat dávky potravy?
Začněte jíst více přirozených, jednoduše připravených pokrmů. Zkuste do svého jídelníčku zařadit celozrnné výrobky jako celozrnný chléb, celozrnné cereálie, neloupanou rýži či těstoviny. K tomu přidejte různé druhy zeleniny. Zkuste také luštěniny – fazole, hrách nebo čočku.
A znovu se zkuste zamilovat do ovoce. Snažte se jíst pokud možno čerstvé ovoce, bez přídavku cukru. Pokud sníte celý pomeranč, prospěje to vašemu zdraví víc, než kdybyste vypili sklenici pomerančové šťávy.
Pokud jsou potraviny konzumovány v přirozené formě, obsahují většinou hodně vlákniny a málo energie. Když se budete vyhýbat energetickým bombám, pak si můžete dopřát větší množství potravy; přitom se budete cítit plnější a můžete i zhubnout.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.