Další překvapení: Je víno katem mozku?
Němečtí vědci zjistili, že víno může způsobit „smrštění“ hipokampu o 10 % i více. Ženy jsou ohroženy více, protože dávají obvykle vínu před jinými alkoholickými nápoji přednost.
Měření objemu hipokampu u lidí ukázalo, že hipokampus lidí, kteří nepijí žádný alkohol, má 3,85 ml, u těch, kdo pijí pivo, má hipokampus objem 3,4 ml, ti, kdo pijí destiláty, mají hipokampus s objemem 2,9 ml a ti, co pijí víno 2,8 ml.
Toto platí i přesto, že někteří účastníci studie, kteří pili pivo, přijímali skoro dvojnásobné množství alkoholu než ti, co pili víno - příčinou tedy pravděpodobně není samotný etanol.
Vědci mimo jiné zjistili, že konzumenti piva mají nižší hladinu homocysteinu, což je látka, která zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, podporuje osteoporózu a je toxická pro nervové buňky. Navíc je všeobecně známo, že milovníci vína mají nižší riziko kardiovaskulárních chorob i rakoviny - to však souvisí spíše s jinými faktory způsobu života (= lidé, kteří upřednostňují víno před pivem, jedí málokdy klobásy, tlačenku, salámy, guláš apod.)
Alcohol, 2008 May-Jun; 43 (3): 296-9. Epub 2008 Jan 31.
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.