Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Dobrá zpráva pro ženy s rakovinou prsu, které mají rády sóju

Předpokládá se, že fytoestrogeny obsažené v sóje a výrobcích z ní snižují riziko onemocnění rakovinou prsu. Vědci se nicméně obávali, že obsah látek podobných estrogenu v sójových izoflavonech nemusí být dobrý pro ty ženy, které již rakovinou prsu onemocněly.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Ve studii na 5 000 ženách s rakovinou prsu v Číně se ukázalo, že ty ženy, které konzumovaly největší množství tofu, sójového mléka a sójových bobů, měly o 29 % nižší úmrtnost a o 32 % nižší riziko návratu onemocnění oproti těm, jež jedly sójových výrobků nejméně. Vědci toto pozorovali u rakovin v raném i pokročilém stadiu, u nádorů reagujících i nereagujících na estrogen.

Pacientky s rakovinou prsu se tedy nemusejí sójových výrobků rozhodně obávat, naopak mohou je vyhledávat.

JAMA 2009;302(22):2437-2443

Počet přečtení: 2952
Datum: 30. 10. 2012