Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Dobré zásobení vitamínem C na moři

Fascinující objev vitamínu C začal na moři, když skotský námořní lékař James Lind (narodil se v roce 1716) podniknul řadu experimentů, jimiž se pokoušel vyléčit kurděje.

Na palubě lodi královského námořnictva, která se jmenovala Salisbury, vyzkoušel dr. Lind jablečný mošt, muškátový oříšek, vinný ocet, myrhu, hořčici, žlučový elixír a přípravek vyrobený z česneku, myrhy, hořčice a peruánského balzámu. Nic nefungovalo.

Dr. Lind poté zkusil podávat dvěma mužům každý den dva pomeranče a jeden citron - a ti se rychle z nemoci zotavili. Dr. Lind tak přišel na to, že citrusové plody vykazují vlastnosti proti kurdějím (skorbut), a to je důvod, proč je vitamín C znám také jako kyselina askorbová.

Dnes víme, že mezi výborné zdroje vitamínu C se řadí např. také jahody, zelí nebo rajčata. Už jste měli svoji dnešní dávku vitamínu C?

The Cambridge World History of Food

Počet přečtení: 3401
Datum: 8. 11. 2012