Dobré zásobení vitamínem C na moři
Fascinující objev vitamínu C začal na moři, když skotský námořní lékař James Lind (narodil se v roce 1716) podniknul řadu experimentů, jimiž se pokoušel vyléčit kurděje.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Přírodní léčba
Na palubě lodi královského námořnictva, která se jmenovala Salisbury, vyzkoušel dr. Lind jablečný mošt, muškátový oříšek, vinný ocet, myrhu, hořčici, žlučový elixír a přípravek vyrobený z česneku, myrhy, hořčice a peruánského balzámu. Nic nefungovalo.
Dr. Lind poté zkusil podávat dvěma mužům každý den dva pomeranče a jeden citron - a ti se rychle z nemoci zotavili. Dr. Lind tak přišel na to, že citrusové plody vykazují vlastnosti proti kurdějím (skorbut), a to je důvod, proč je vitamín C znám také jako kyselina askorbová.
Dnes víme, že mezi výborné zdroje vitamínu C se řadí např. také jahody, zelí nebo rajčata. Už jste měli svoji dnešní dávku vitamínu C?
The Cambridge World History of Food
Počet přečtení: 3401
Datum: 8. 11. 2012