Dýňová omáčka
Dýni nastrouháme na střední nudličky. Do kastrolu vložíme na olej pokrájené cibule, chvíli je zlehka osmahneme, přidáme nastrouhanou dýni a pod pokličkou za občasného míchání dusíme.
Oloupeme si 10 dkg mandlí a rozmixujeme je v mixéru s trochou vody, aby vznikla konzistence smetany. Pak přimixujeme čerstvá rajčata a 1-2 lžíce maizeny, tj. jemného kukuřičného škrobu (vystačí na 3 litry omáčky).
Vše přilijeme do kastrolu s dýní, promícháme a necháme chvíli převařit. Dochutíme sypkým zeleninovým bujónem Würzl a čerstvou citrónovou šťávou.
Pokud máme čerstvou zelenou papriku, nejlépe štiplavou, je skvělé ji vložit rozkrojenou do hotové omáčky a nechat vyluhovat. Celá omáčka provoní paprikou a dostane paprikovou příchuť.
Omáčku můžeme servírovat s brambory a ochuceným tofu, případně s knedlíkem.
Dobrou chuť přeje Marta Královičová
Počet přečtení: 4604
Datum: 9. 1. 2015