Fascinující poznatky o vláknině
Rozdíl spočíval v tom, že lidé s normální tělesnou hmotností měli (oproti skupině s nadváhou) asi o 33 procent vyšší příjem vlákniny a o 43 procent vyšší příjem komplexních uhlohydrátů (sacharidů).
Podle autorů studie, která byla publikována v Journal of the American Dietetics Association, platí, že pokud se nám nedostane doporučeného množství vlákniny – což je 25 až 30 gramů denně pro zdravého dospělého člověka – přicházíme o následující prospěšné účinky.
Vláknina přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a normalizaci krevního cukru a inzulínu.
Vláknina napomáhá normální činnosti střev, chrání před zácpou, divertikulitidou i divertikulózou.
Strava bohatá na vlákninu je spojena s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva.
Potraviny obsahující hodně vlákniny mívají málo kalorií a nízký obsah tuku; jsou přitom dostatečně objemné, aby poskytli pocit nasycení.
Potraviny, které obsahují nejvíce vlákniny – zelenina, ovoce, obiloviny a ořechy – jsou současně také zdrojem nejcennějších živin.
Healthy Years