Co je to vláknina?
Pojmem vláknina jsou označovány části rostlin a jejich plodů, které nejsou štěpeny žlázami trávicího traktu člověka. Chemicky se jedná o nejrůznější komplexní sacharidy jako je celulóza, pektin, lignin apod.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Protože vláknina jenom prochází naším organismem, aniž by byla trávena a vstřebávána, dlouho se její význam hluboce podceňoval. Odstraněním vlákniny totiž roste energetická hodnota potravin a také rychlost, s níž se jednotlivé živiny vstřebávají.
Vlákninu lze rozdělit do dvou základních skupin – na vlákninu ve vodě rozpustnou (např. pektin) a ve vodě nerozpustnou (např. celulóza, hemicelulóza).
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.
Počet přečtení: 3502
Datum: 20. 2. 2009