Fazole na uherský způsob s jáhlami
Fazole zvečera namočíme a necháme je do rána stát. Potom vodu slijeme, zalijeme 10 š vody a spolu s bobkovým listem, solí a würzlem vaříme téměř doměkka. Pak přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud obě suroviny nezměknou.
Na oleji osmahneme cibulku a zalijeme rajčatovým protlakem a po chvíli lečem. Lečo ochutíme utřeným česnekem a zasypeme moukou, zamícháme a spolu se sójovou smetanou vaříme na mírném plameni asi 3 minuty. Tuto lečovou směs vlijeme do už měkkých fazolí, necháme projít varem, ochutíme citronem a odstavíme. Podáváme s dušenými jáhlami.
Jídlo je hustější omáčkovité konzistence, na pohled s bohatým složením. Spolu s dušenými jáhlami je vhodné jako výživný a chutný oběd.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.