Fazole s kedlubnou
Fazole po namočení slijeme a vaříme v 12 š vody s přidáním bobkového listu. Když jsou fazole téměř měkké, ochutíme je bylinkami a přidáme na menší hranolky nakrájenou nebo nastrouhanou kedlubnu. Dusíme, až jsou kedlubna i fazole měkké.
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a po chvilce smahnutí zalijeme studeným sójovým mlékem. Zásmažku rozšleháme a vlijeme do dusících se fazolí. Povaříme několik minut, potom dochutíme solí a citronovou šťávou a zjemníme rostlinným máslem. Jídlo je hustější omáčkovité konzistence s přiměřeným množstvím omáčky. Je jemné, příjemné chuti. Podáváme s chlebem a pečeným obilným karbanátkem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.