Fazolovo-kapustové casserole
350 g máslových fazolí, namočených přes noc, 1 lžíce semínek římského kmínu, 2 lžičky sušeného oregana, 3 lžíce arašídového oleje (možno nahradit jiným), 2 cibule, nakrájené, 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky, 2 čerstvé zelené nebo červené chilli papričky, bez semínek a nakrájené na tenké plátky, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 450 ml zeleninového vývaru, 175 g kapusty, nastrouhané, 5 lžic nasekaného čerstvého koriandru, šťáva z limety, sůl a pepř (lze vynechat), 2 avokáda, nakrájená na kostičky a promíchaná s 1 lžičkou šťávy z limety, na ozdobu, ½ červené cibule, nakrájené na ozdobu
Vyjměte fazole z vody, ve které se namáčely, a vložte je do hrnce s čistou vodou. Přiveďte k varu, vařte 15 minut, pak duste dalších 30-45 minut doměkka. Slijte a odložte stranou.
Do malé pánve dejte římský kmín a pražte, dokud se nerozvoní. Přidejte oregano, smažte dalších pár sekund, pak rychle směs odstraňte z pánve. Opatrně směs rozdrťte v hmoždíři.
Ve velkém oválném hrnci si nad středním plamenem rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a směs koření a bylinek. Smažte 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte česnek a chilli papričky a smažte další 2 minuty.
Přimíchejte rajčata, fazole a vývar. Pokud chcete, použijte sůl a pepř a přiveďte obsah hrnce k varu. Ztlumte plamen, zakryjte hrnec a duste 30 minut za občasného míchání. Zesilte plamen a vmíchejte kapustu. Vařte v nezakrytém hrnci dalších 7 minut, dokud kapusta nezměkne, ale stále si zachová barvu. Vmíchejte koriandr a limetovou šťávu.
Nalijte do polévkových misek, ozdobte avokádem a červenou cibulí a ihned podávejte.
Recept pochází z knihy Veganská kuchyně. Knihu vydalo nakladatelství Svojtka & Co.