Fíky
Fíky jsou bohaté na vitamín E, B6, B1 a B2 , ale mají nedostatek vitamínu A a C. Z minerálů obsahují draslík, vápník, hořčík a železo. Stopové prvky jako zinek, měď a mangan jsou v nich též přítomny ve velkém množství.
Fíky jsou lehce stravitelné a působí nejen močopudně, ale i jako mírné projímadlo. Jejich konzumace se doporučuje zejména při těchto problémech:
Fíky bez ohledu na způsob přípravy, ale především sušené a krátce před požitím namočené ve vodě nebo uvařené v mléku působí proti respiračním infekcím. Zmírňují kašel, ulehčují vykašlávání a změkčují dýchací cesty. Jejich konzumace se doporučuje v případech chronické bronchitidy, ale i při akutních stavech způsobených nachlazením či chřipkou.
Čerstvé fíky a do vody namočené sušené fíky jsou užitečné zejména při zácpě. Mají stejné účinky jako švestky, které zlepšují funkci trávicí soustavy a peristaltiku střev.
Fíky ve všech podobách jsou pro svůj osvěžující účinek velmi vyhledávanou potravinou při anémii a fyzické či psychické únavě. Těhotné ženy a kojící matky, adolescenti a všichni, kdo vykonávají fyzicky (např. dělníci, sportovci) nebo psychicky (např. studenti) náročnou činnost, najdou ve fících výživnou, lehce stravitelnou a energeticky vydatnou potravinu.
Svěží a lahodnou chuť mají pouze ty fíky, které dozrály na stromě; ty, které se sklízejí zelené, ve skutečnosti nikdy zcela nedozrají. Čerstvé fíky bývají na trhu jen několik týdnů v roce, protože se obtížně skladují a přepravují.
Protože sušené fíky ztrácejí dvě třetiny obsahu vody, mají velmi koncentrované sacharidy, vitaminy a minerály. Na trhu jsou k dostání po celý rok. Před jídlem se mohou přes noc namočit do vody, aby se rehydrovaly.
Vařené v mléku: Když uvaříte v půl litru mléka šest fíků a přidáte do něj několik lžic medu, získáte výborný lék proti kašli se silným expektoračním účinkem (usnadňuje vykašlávání).
Fíkový koláč: Peče se ze sušených fíků, mandlí a aromatických bylin. Dodává velké množství energie a posilňuje celé tělo.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.