Grapefruit
Dužina grapefruitu obsahuje malé množství sacharidů a minimum proteinů a lipidů. Nejvíce je v ní zastoupen vitamin C (34 mg/100 g), i když je ho méně než v pomerančích (53 mg/100 g) nebo citronech (46 mg/100 g). Z minerálů se v grapefruitech vyskytuje vápník, hořčík a draslík, kterého je poměrně velké množství, a naopak zdraví škodlivý sodík v nich zcela chybí.
Protože nutriční hodnota grapefruitů je velmi nízká, většina terapeutických vlastností se připisuje jejich nevýživným složkám.
Druh rozpustné rostlinné vlákniny, která se nachází v citrusech a jablkách, je pektin. Je to první nevýživná složka potravy, která se začala zkoumat kvůli léčivým účinkům. Pektin grapefruitu se nachází ve vláknině, jež tvoří jeho dužinu, dále v bílé vrstvě těsně pod slupkou a mezi měsíčky. Vláknina chrání arterie a má proticholesterolový účinek, což se prokázalo v mnoha studiích.
Flavonoidy zlepšují proudění krve a mají antioxidační a antikarcinogenní účinek. Růžový grapefruit je dobrým zdrojem betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Limonoidy jsou terpenoidy a tvoří základ citrusových plodů. Grapefruity jsou bohaté hlavně na jeden z nich, limonen, který dává ovoci hořkou chuť a má silné antikarcinogenní účinky.
Grapefruity pomáhají chránit stěny cév před ukládáním cholesterolu a jejich následným vápenatěním, které vede k rozvoji arteriosklerózy. Díky absenci sodíku a tuků a pro vysoký obsah draslíku jsou grapefruity velmi vhodné při léčbě srdečních chorob. Například lidé trpící hypertenzí by jich měli denně sníst velké množství, protože grapefruity mají diuretický účinek, který je při snižování krevního tlaku žádoucí. K tomuto účelu postačí též pití grapefruitové šťávy, i když konzumace celého plodu má na oběhový systém další pozitivní účinky.
Grapefruity pomáhají při nadbytku kyseliny močové v jakékoliv formě: dna, dnová artritida, ledvinové kameny atd. Chce-li si člověk „pročistit krev“, a tím stimulovat detoxikační schopnosti organismu (zejména jater), může každé ráno nalačno vypít sklenici grapefruitové šťávy.
Díky obsahu vitaminu C a flavonoidů grapefruity stejně jako pomeranče posilňují imunitní systém. Pro své pročišťující a detoxikační vlastnosti jsou výborným doplňkem redukčních diet.
Jelikož grapefruity obsahují vitamin C, pektin a limonoidy, chrání organismus před vznikem rakoviny, protože zabraňují činnosti mnohých karcinogenních látek. Pravidelná konzumace grapefruitů a jiných citrusových plodů je proto dobrou prevencí rakoviny.
Je výhodné jíst celé grapefruity i s bílou vrstvou těsně pod kůrou a mezi měsíčky, protože obsahuje vlákninu bohatou na pektin.
Grapefruitová šťáva je lahodný nápoj, který se svými terapeutickými a výživovými vlastnostmi vyrovná citronové nebo pomerančové šťávě. Může se osladit medem.
Grapefruitová kúra: Konzumují se celé plody nebo se pije grapefruitová šťáva. První den sníte nalačno jeden plod nebo vypijete sklenici šťávy; každý následující den množství zvýšíte o jeden plod či sklenici, a to až do pátého dne, kdy budete jíst pět plodů nebo pít pět sklenic grapefruitové šťávy. Potom opačným postupem množství snižujete. Dalších pět dní jezte jeden grapefruit denně, a tak dokončíte dvoutýdenní kúru.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.