Hnědá omáčka
Zahřejte vodu ve velké pánvi a na středním plameni v ní orestujte cibulku, až zesklovatí (asi 5 minut). Zašlehejte do cibulky mouku a dobře promíchejte. Vařte 3–4 minuty, až směs zhnědne. Přidejte vodu a tamari. Vařte na středním plameni za častého míchání tak dlouho, až omáčka zhoustne. Pokud je příliš hustá, přilijte trochu vody.
Spolu s cibulí můžete orestovat i nakrájené houby. Tato omáčka se hodí k zelenině vařené v páře, obilovinám, bramborám nebo zeleninovému koláči. Zkuste uvařit v páře váš oblíbený druh zeleniny a podávejte ji s rýží natural a hnědou omáčkou. Dá se dobře zmrazit.
Dáváte-li přednost hladké konzistenci omáčky, asi v polovině vaření omáčku rozmixujte za vysoké rychlosti v mixéru. Poté ji vraťte na pánev a pokračujte ve vaření za občasného míchání, dokud nezhoustne.
Jde o poměrně velké množství. Část můžete zmrazit, anebo snižte množství použitých ingrediencí na polovinu.