Houbový bourguignon s tempehem
120 g hlívy ústřičné, 120 g žampionů, 50 g sušených hub shitake, 2 ks červené cibule, 2 lodyhy řapíkatého celeru, 3 stroužky česneku, 1 uzený tempeh, 1 dl sójové omáčky tamari, 400 g drcených rajčat, 1dl řepné šťávy, 150 g baby cibulky, 4 pl olivového oleje, 1 čl tymiánu, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, kukuřičný škrob, plocholistá petrželka
Houby shitake zalijeme 3 dl vody a necháme máčet nejméně hodinu. Přivedeme k varu a vaříme dalších 20 minut.
Cibuli nakrájíme na kostky a vložíme do většího hrnce s rozpáleným olejem, přisypeme tymián a smažíme do hněda. Dále přidáme na plátky nakrájený česnek, celer a opět krátce zasmahneme. Vše zalijeme 6 dl vody se šťávou z řepy.
Přidáme bobkový list, koření a všechny nakrájené houby včetně shitake i s vývarem. Přivedeme k varu a vaříme nejméně 20 minut, dokud hlíva nezměkne. Dále přisypeme rajčata, na kostky nakrájený tempeh, sójovou omáčkou a opět povaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme cibulky a dochutíme dle potřeby cukrem nebo solí.
V případě potřeby omáčku zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vlažné vodě. Posypeme nasekanou petrželkou
Servírujeme nejlépe s celozrnnou rýží nebo jen tak s čerstvým pečivem. Během vaření můžeme přidat jakoukoliv kořenovou zeleninu. Na přípravu pokrmu můžeme použít i jen jeden z uvedených druhů hub.
Dobrou chuť přeje Petr Klíma, viz: http://greenwayfood.blogspot.cz/