Hranice bezpečnosti užívání vitamínu B12 u veganů
Organizmus lidí, kteří konzumují maso, vejce a mléčné výrobky ve větším množství, bývá totiž do značné míry překyselený a zahleněný, takže vyžaduje pro dostatečnou imunitu a krvetvorbu i vysokou hladinu B12.
V Indii, Indonésii a ve většině oblastí takzvaného třetího světa, získávají vegetariáni B12 z bakteriálních kultur a mikroorganizmů, které žijí v jejich potravě, zvláště ve kvašených produktech. V technologicky pokročilých oblastech Západu jsou vegetariánské zdroje B12 minimální, takže jedinou možností je užívat B12 ve formě vyrobených vitamínů.
Pokud se týká formy podávání B12, tak dlouho převládal názor, že je účinný jenom v případě, je-li podáván injekčně. Nedávné švédské studie však potvrdily, že zhoubná anémie je léčitelná i v případě, podává-li se B12 ve formě tabletek v dávkách asi 1 000 mcg denně. Z toho lze vyvodit závěr, že ve větších dávkách je účinný B12 i v případě, je-li podáván ústy.
Vegetariánům, dokonce i těm (semivegetariánům), kteří příležitostně jedí ryby, vejce nebo mléčné výrobky, se doporučuje užívat B12 ve formě samostatných vitamínů a nespoléhat příliš na pivovarské droždí, tempeh nebo řasy. Dnes jsou již téměř všechny dodávané vitamíny B12 vyráběné přirozenou cestou pomocí bakterií bez použití živočišných zdrojů.
Pokud se týká dávky, měli bychom užívat jedenkrát týdně alespoň 50 mcg. Dále je dobré napomáhat vstřebávání B12 tím, že často zařazujeme do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem enzymů - například miso, nepasterizované kysané zelí, kvašenou zeleninu, klíčky. Multivitaminy a potravinové doplňky, které obsahují B12, nemusí být jeho spolehlivým zdrojem, protože přítomné minerály mohou zapříčinit, že se B12 změní ve své neúčinné analogy.
Potřeba a využití vitamínu B12 je pro každého z nás čistě individuální. Proto mnozí vegani, kteří neužívají žádné živočišné produkty a spoléhají na to, že jejich potřeba vitamínu B12 bude zabezpečena střevní flórou a mikroorganizmy v potravě, nemusí zaznamenat vůbec žádné potíže. Doporučujeme však krajní opatrnost. Známe totiž mezi vegany mnoho varovných případů, kdy tomu tak nebylo a kdy došlo ke vzniku vážných, někdy i nenapravitelných potíží. Pokud neužíváme vůbec žádné živočišné potraviny, je nutné seznámit se s prvními možnými příznaky nedostatku B12, sledovat, zda se u nás neprojevují a v případě pochybností si nechat udělat laboratorní test obsahu B12 v krvi.
Tomáš Pekař