Jablko
Jablka jsou dobrým lékem proti zácpě a – spolu s macerovaným lněným semínkem, při hemeroidech. Jablka obsahují velmi málo tuku (0,4 g na 100 g) a jsou bez cholesterolu. Účinek jablek na cholesterol je takový, že ten nejprve po třech týdnech konzumace jablek stoupne, ale pak trvale klesne na podprůměrnou úroveň.
Poměrně vysoký obsah draslíku činí z jablek velmi vhodný lék na srdce. Také podporují odvodnění přebytečné vody z organismu, čímž se srdce méně namáhá. Vhodná je třídenní až týdenní jablečná kůra, která dokáže vyřešit i velmi vážné ledvinové problémy. Jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny pektinu. Jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny. Evropané konzumují kolem 20 kg jablek ročně na 1 osobu. Hlavními dodavateli jablek jsou Francie, Itálie a Německo.
Malá zajímavost na konec: pravidelná konzumace jablek způsobuje, že aromatické látky, jež jsou v nich obsaženy, přecházejí do organismu a jsou vydechovány kůží a vlasy. To znamená, že kůže a vlasy jimi jemně voní. (Je zvláštní, že toto funguje pouze u vegetariánů a veganů, resp. všech, jejichž tělo není zahlceno zplodinami z masa.)