Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jablko versus vitamín C

Na ilustraci toho, jaký je rozdíl mezi brnkáním na klavír jednou rukou a zvukem celého orchestru, uvádíme výsledky zajímavého výzkumu z Cornell University v USA, zveřejněného v prestižním odborném časopisu Nature: 100 g syrového jablka (asi polovina středního jablka) obsahuje asi jen 4 mg vitamínu C, ale má antioxidační kapacitu, která je ekvivalentem 1500 mg čistého vitamínu C.
|
Typ článku: Studie

Jak je to možné? Je to tím, že vitamín C v jablku – i když je ho tam malinko – má hodně dalších dobrých spoluhráčů a jejich efekt se vzájemně umocňuje. Tento „orchestr“ antioxidantů a jeho účinek je úplně bezpečný, zatímco na druhé straně: kdybyste si dali najednou 1500 mg čistého vitamínu C, můžete si přivodit silný oxidační šok.

Z knihy Igora Bukovského Návod na přežití pro muže. Vydala AKV.

Počet přečtení: 8849
Datum: 20. 7. 2020