Jáhlový nákyp s meruňkami
Zálivka: zbylá kaše, džem tmavý, nálev z kompotu, sójové mléko
Jáhly propereme v horké vodě a uvaříme ve vodě doměkka – asi 20 minut. Přilijeme sójové mléko, přidáme sůl a vanilku a na mírném plameni vaříme do rozvaření na hustou kaši. Ve 3/4 š vody namočíme rozinky a necháme stát 20 minut, potom je přidáme i s nálevem do kaše, vsypeme lněné semínko, cukr, necháme projít varem a odstavíme. Necháme chvíli chladnout.
Do vymaštěného a vysypaného plechu nalijeme asi 40 % kaše a povrch uhladíme. Na tuto vrstvu uložíme rovnoměrně po celé ploše okapané meruňky a přelijeme dalšími 40 % kaše. Znovu povrch uhladíme a potřeme sezamovým olejem.
Pečeme v troubě při 180 °C asi 20 minut, až je povrch žlutohnědý. Po chvíli chladnutí nákyp nakrájíme a podáváme přelitý ovocnou zálivkou. Zálivku si vyrobíme umixováním uvedených surovin na hustější hmotu podobnou koktejlu. Její hustota záleží na množství a poměru jednotlivých surovin.
Tento nákyp je zdravou náhradou běžných nákypů s velkým množstvím vajíček. Je šťavnatý a příjemné chuti.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.