Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jáhlový nářez se „šunkou“

olej slunečnicový 2 pl, cibule 1 velká, sójový granulát„šunka“ 50 g, solčanka 1–2 čl, voda 1,25 litru, jáhly 250 g, bazalka 1 čl, shoyu – sójová omáčka 1,5 pl, česnekový prášek 1 čl, pažitka sušená 2 čl, sůl 1/2 čl, uzené tofu –3/4 kostky, instantní mouka 3–4 pl podle potřeby i víc

Na oleji podusíme nakrájenou cibuli a do základu dáme osmažit sójovou „šunku“. Ochutíme a po chvíli zalijeme vodou, vaříme asi 5–10 minut. Přidáme v horké vodě proprané jáhly, ochutíme a vaříme asi 20 minut na hustou kaši. Po odstavení přimícháme na kostky nakrájené tofu a instantní mouku. (Pro změnu barvy můžeme do poloviny směsi přidat rajčatový protlak a pro zahuštění víc instantní mouky.) Podle potřeby dochutíme.

Vzniklou hustou (ještě horkou) směs dáme do vymaštěné chlebové formy nebo na plech a necháme úplně zchladnout (v lednici). Po zchladnutí nářez nakrájíme na porce a pak jej vyndáme z formy nebo rovnou vyklopíme na servírovací tác. Podáváme studené s celozrnným chlebem a zeleninou.

Hotový nářez je dostatečně tuhý, aby se dal krájet a udržel svůj tvar. Je možné jej podávat s chlebem ke snídani nebo večeři a také jej použít na studené mísy. Po ohřátí v troubě a přelití osmaženou cibulkou nebo omáčkou se může podat jako součást oběda.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 2802
Datum: 10. 12. 2009