Jáhlový nářez se „šunkou“
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli a do základu dáme osmažit sójovou „šunku“. Ochutíme a po chvíli zalijeme vodou, vaříme asi 5–10 minut. Přidáme v horké vodě proprané jáhly, ochutíme a vaříme asi 20 minut na hustou kaši. Po odstavení přimícháme na kostky nakrájené tofu a instantní mouku. (Pro změnu barvy můžeme do poloviny směsi přidat rajčatový protlak a pro zahuštění víc instantní mouky.) Podle potřeby dochutíme.
Vzniklou hustou (ještě horkou) směs dáme do vymaštěné chlebové formy nebo na plech a necháme úplně zchladnout (v lednici). Po zchladnutí nářez nakrájíme na porce a pak jej vyndáme z formy nebo rovnou vyklopíme na servírovací tác. Podáváme studené s celozrnným chlebem a zeleninou.
Hotový nářez je dostatečně tuhý, aby se dal krájet a udržel svůj tvar. Je možné jej podávat s chlebem ke snídani nebo večeři a také jej použít na studené mísy. Po ohřátí v troubě a přelití osmaženou cibulkou nebo omáčkou se může podat jako součást oběda.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.