Kuskusový nářez se špenátem
Kuskusový nářez je výrobkem „studené kuchyně". Je vhodný ke snídani nebo k večeři, případně teplý i k obědu. Pokud někomu špenát nechutná, je možné jej nahradit rajčatovým protlakem, mletou paprikou, strouhaným uzeným tofu apod. Podle přidané suroviny dostane nářez charakteristickou barvu i chuť.Hustá konzistence je zabezpečena dostatečným rozvařením škrobnatého kuskusu.
Na oleji a vodě podusíme cibulku. Po vydušení přidáme droždí a osmahneme ho do voňava. Zalijeme vodou, ochutíme a necháme zavařit. Přidáme kuskus a kukuřici a dál vše vaříme na mírném plameni asi 10–12 minut (občas promícháme). Přidáme blok mraženého špenátu, který se pomalu rozpustí a projde varem. Celý obsah hrnce by měl být již husté kašovité konzistence s rozvařeným kuskusem. Zamícháme sójové mléko (smetanu) a utřený česnek, případně dochutíme a necháme projít varem.
Obsah nalijeme do vymaštěné formy na dortové korpusy (vysoké), nebo podle uvážení i do jiné formy, a uhladíme povrch. Necháme chvíli ztuhnout a pak potřeme povrch olejem pomocí peroutky a počkáme, až úplně zchladne (dáme do lednice). Nářez krájíme vychlazený ještě před odstraněním obruče formy. Po jeho uvolnění nebo vyklopení obsahu – záleží na formě, jakou jsme použili – nářez opatrně překládáme na talíř, na kterém ho chceme podávat. Servírujeme s cibulí, chlebem, zeleninou. Můžeme ho také ohřát a podávat teplý s bramborami a zeleninou.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.