Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kuskusový nářez dvoubarevný s uzeným tofu

voda 4 š (1 š = 2 dl), kuskus celozrnný 1,2 š, solčanka 1–2 čl, bazalka čl, cibule pokrájená nadrobno 1 š, droždí francouzské sušené 2 pl, shoyu – sójová omáčka 1–2 čl, malé kostičky uzeného tofu 200 g, olej slunečnicový 2 pl, kurkuma 1,5 čl, šťáva z červené řepy 1/4 š

Po nařezání tvoří řez hezkou dvoubarevnou mozaiku s bílými kousky tofu. Tento nářez je chuťovým i vizuálním zpestřením klasických, vždy opakujících se jídel. Je vhodný kdykoli; na snídani, oběd i večeři. Patří i na slavnostně prostřený stůl. Podle vlastního uvážení můžeme přidat ke žluté a červené ještě zelenou barvu (za přidání špenátu) nebo některou z nich nahradit. Do vařící vody vložíme prvních 7 surovin a na mírném plameni vaříme asi 10–12 minut až do rozvaření na hustou kaši.

Do kaše zamícháme tofu a olej a rozdělíme ji na dvě poloviny. Olejem vymastíme chlebovou formu (nebo formy). Do jedné poloviny kaše zamícháme kurkumu a dáme ji na dno formy. Možné úpravy děláme pomocí stěrky. Hustá kaše dobře drží tvar i v šikmé poloze. Do druhé poloviny zamícháme šťávu z červené řepy a za stálého míchání povaříme asi 2–3 minuty. Potom ji vylijeme na povrch formy a uhladíme. Necháme dobře zchladnout, nakrájíme plátky ještě ve formě a potom její obsah opatrně vyklopíme. Podáváme na studeno s celozrnným chlebem a zeleninou nebo po obalení můžeme plátky vysmažit a podávat s bramborami a zeleninovým salátem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3119
Datum: 25. 5. 2009