Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak by mohly tuky a cholesterol ve stravě připravovat klouby o kyslík a způsobovat tak revmatoidní artritidu?

Normální krevní oběh je pro zdraví všech tkání životně důležitým faktorem – zabezpečuje totiž kyslík, živiny a umožňuje zbavit se odpadních produktů buněčného metabolismu. Nejběžnějším chronickým onemocněním u nás je tvrdnutí cév neboli ateroskleróza.
Rubrika: Artritida
|
Typ článku: Rady lékaře

Lze téměř najisto očekávat, že se během let oběh krve tělem u člověka zhoršuje. Tepny, které zásobují životně důležité tkáně, nejsou pouze zúženy v důsledku nánosů tuku a cholesterolu – tyto dvě látky je rovněž poškozují. Dokonce i u mladých lidí, beze známek rozsáhlé aterosklerózy velkých tepen, mohou mikroskopické a biochemické změny vyvolané působením cholesterolu a tuků na krevní cévy bránit normálnímu přenosu kyslíku z krve do kloubních tkání. Kloubní tkáně strádající nedostatkem kyslíku se zanítí. Zánět vyvolá produkci komplexů antigenů a protilátek, tkáně otékají a stávají se bolestivými. Klinický obraz svědčí o revmatoidní artritidě.

Dalším účinkem stravy jsou poruchy v normálním přítoku krve do kloubních tkání, ke kterým dochází doslova po každém jídle. Okamžitě po snědení jídla, které obsahuje hojně tuků a olejů, může dojít ke shlukování krevních buněk s dramatickým snížením přítoku krve a živin do tkání. Když se krevní buňky srážejí do shluků, krevní oběh se zpomaluje. Toto zpomalení může zejména v malých krevních tepnách trvat celé hodiny. Měření obsahu kyslíku v krvi ukázala jeho pokles o 20 % poté, co zkoumaná osoba snědla jídlo s vysokým obsahem tuku, tedy jídlo, které mnozí naši spoluobčané konzumují třikrát a vícekrát denně. Množství kyslíku dodávaného tkáním snižují jak živočišné, tak rostlinné tuky. Přesto poznatky z nedávné doby naznačují, že existuje i jeden typ tuku, který může být pro pacienty s revmatoidní artritidou blahodárný.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 3277
Datum: 15. 1. 2009