Jak přispívají různé chemické látky a pesticidy ke vzniku rakoviny?
Nicméně pouze u 2 procent všech nádorových onemocnění lze s jistotou prohlásit, že byly způsobeny těmito látkami.
Naproti tomu závislost mezi příjmem vlákniny potravou a výskytem nádorových onemocnění je velice dobře prokázána. Ve srovnání s tím, co jedli naši předkové na počátku století, obsahuje dnes naše strava o třetinu více tuků a o třetinu méně vlákniny. V těch oblastech světa, kde je stále ještě nízký příjem tuku a vysoký příjem vlákniny, je výskyt nádorových onemocnění tlustého střeva, prsu či prostaty minimální.
Přesně naopak je tomu však v průmyslově vyspělých zemích – v USA, západní Evropě, ale i u nás, kde je strava bohatá na tuk a chudá na vlákninu a častý je i výskyt nádorů tohoto typu.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu