Mohou běžné potraviny obsahovat zbytky pesticidů?
Nejvíce pesticidů bylo nalezeno u hlávkového salátu, rajčat, paprik, citrusového ovoce. V mléce a mléčných výrobcích byly pozitivní nálezy pesticidů v 91,1 % případů, zbytky DDT obsahovalo 71,4 % vzorků mléka a 95 % vzorků másla. DDT je prudce jedovatý pesticid, který se plošně používal a byl zakázán již před více než třiceti lety.
Čím dál více mezinárodních studii poukazuje na to, že pesticidy mohou vážně poškozovat zdrávi (narušují hormony, nervovou činnost, přispívají ke vzniku rakovin, snižování plodnosti, Parkinsonově chorobě či chronické únavě). Zejména je neznámou oblastí jejich dlouhodobé používání a tzv. koktejlový efekt (více druhů působí na tělo najednou, což laboratorně nelze testovat).
Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.