Jak se tvoří vitamín D a jaké jsou jeho dobré zdroje?
Vitamín D se vytváří, když ultrafialové sluneční záření dopadá na pokožku a mění ergosterol na vitamín D. Je potřebný pro vstřebávání vápníku a fosforu. Existují dvě formy vitamínu D, jednou z nich je ergokalciferol (D2) a druhou cholekalciferol (D3) - ten je užíván k obohacování mléka.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Rady lékaře
Mezi potraviny, které se obvykle uvádějí jako dobré zdroje vitamínu D, patří mléko, máslo, ryby a vaječné žloutky. Olej z rybích jater je nejbohatším zdrojem vitamínu D.
Jsou lidé, kteří celé měsíce tyto potraviny nekonzumují. Ve velkých městech jsou sluneční paprsky absorbovány skly budov - lidé, kteří tráví většinu času uvnitř, mohou časem trpět nedostatkem tohoto vitamínu.
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".
Počet přečtení: 4841
Datum: 29. 3. 2011