Jaká je situace v zemích, kde ženy jí stravu s nízkým obsahem tuku a zůstávají štíhlé? Dostávají rakovinu prsu méně často?
Vyšší obsah vlákniny ve stravě založené převážně na rostlinných potravinách může též fungovat jako překážka opětného vstřebání estrogenů. Obezita je vzácná u žen, jejichž strava je založena na vysokém obsahu uhlohydrátů. V důsledku toho mají ženy žijící ve společnostech, kde je nízká spotřeba tuků a živočišných produktů, nižší hladinu estrogenů ve vztahu k rakovině a nižší výskyt rakoviny prsu.
Porovnání žen vegetariánek se ženami, které jedí maso, odhalilo nižší příjem tuků ze stravy u vegetariánek. Vegetariánky vylučovaly stolicí dvakrát až třikrát více estrogenů než nevegetariánky. Hladina estrogenů se vztahem k rakovině byla v krvi žen, které jedí maso, o 50 % vyšší než u vegetariánek.
Mladé dívky, které vyrůstají na stravě s vysokým obsahem tuků, začínají menstruovat přibližně o čtyři roky dříve než dívky, které se živí nízkotučnou stravou s vysokým obsahem uhlohydrátů – ve dvanácti letech oproti šestnácti letům u dívek s vyváženou stravou. K podobnému jevu, k prodloužení období menstruace ženy, dochází i na konci jejího reprodukčního období. Menopauza začíná pro ženy na stravě s vysokým obsahem tuků v porovnání s ženami na nízkotučné stravě přibližně o čtyři roky později – v padesáti oproti šestačtyřiceti letům.
Toto prodloužení let, kdy žena menstruuje, je výsledkem účinku, který mají na tělo mladé dívky i starší ženy nadbytečné estrogeny způsobené tukem ve stravě. Brzký nástup menstruace i pozdní nástup menopauzy jsou dávány do souvislosti s přibližně dvojnásobným rizikem vzniku rakoviny prsu v porovnání se ženami, které mají kratší celkové období menstruace.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob