Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaká jsou rizika pití kávy?

Káva obsahuje kofein a také čaj a kakao obsahují příbuzné látky. V čaji je to theofylin, resp. thein, v kakau theobromin. Mimochodem kromě zmíněných tří existují již pouze další tři rostliny, které obsahují příbuzné látky, vesměs se nacházejí v Jižní Americe. Jsou to oříšky kola, guaraná a yerba maté. Tento nápoj je velmi rozšířen v Argentině a v přilehlých oblastech Jižní Ameriky.
|
Typ článku: Poradna výživy

Káva je do důsledků vzato vlastně droga. Je to ale droga, která má relativně nejmenší škodlivé účinky. Řada rozsáhlých studií srovnávala lidi, kteří pijí kávu, s těmi, kteří ji nepijí. V mnoha rozsáhlých studiích se vůbec nenašel rozdíl v nemocnosti, v úmrtnosti, v délce života. V jiných studiích se rozdíl našel, pochopitelně v neprospěch kávy. V posledních letech byla velká pozornost věnována zjištění, že pití kávy zvyšuje hladiny cholesterolu v organismu.

Ale již to, že ve velkém počtu studií vůbec nebylo možno zaznamenat škodlivý účinek pití kávy, svědčí o mnohém. I když průměrný výsledek ze všech studií zhodnocený dohromady ukazuje, že káva skutečně zdraví poškozuje a určitým způsobem tedy zkracuje život, je nutno si uvědomit, že to je mezi všemi zly zlo, které je jedním z nejmenších. Proto se také již odedávna doporučovalo, aby návyk na silné nebezpečné drogy byl nahrazován pitím kávy.

Všem vám, kteří holdujete kávě, tedy můžu předat radostnou zprávu. Je to zlozvyk, který - naštěstí pro vás - jen málo poškozuje zdraví. Rozhodně pití kávy je méně nezdravé, než se běžně myslí. Samozřejmě vůbec nejlépe je na tom ten, kdo kávu nepije. Ušetří si peníze a ochrání si zdraví.

O pití čaje se dokonce ani nikdy, až na výjimky, neříkalo, že by to mohlo poškozovat zdraví. Výzkumy z posledních let dokonce naznačují, že pití čaje snižuje riziko rakoviny. Tento účinek se přisuzuje hlavně tzv. zelenému čaji. Já sám bych nepovažoval tento zdravotně prospěšný účinek čaje za prokázaný. Naznačuje to však mnohé.

Čaj je tedy možno vřele doporučit. Jeho účinek na zdraví je spíše pozitivní než negativní. Náklady na jeho přípravu jsou přijatelné, prostřednictvím čaje do sebe můžeme dostat velké množství vody, která je takto ochucena a kterou bychom jinak, třeba čistou, nepili, protože voda z vodovodních kohoutků přece jen nemá již tu přirozenou chuť vody z oblasti mimo civilizaci, ze studánek a potoků v čisté krajině. Čaj si také můžete s celkem klidným svědomím sladit. Cukr ohrožuje jen váš chrup, ale nepůsobí žádnou jinou důležitou nemoc.

Kakao stojí asi někde uprostřed mezi kávou a čajem.

Když jsme až dosud mluvili o čaji, tak jsme vždy měli na mysli nápoj, který vzniká spařením sušených lístků keře čajovníku, který se pěstuje v různých oblastech světa s teplým klimatem, hlavně ve východní Asii, v Číně, v Indii, na Cejlonu (Srí Lance). Existují však také různé čaje, resp. léčivé čaje, které se připravují obdobným způsobem z různých předpokládaně užitečných či léčivých rostlin. Typickým představitelem je např. šípkový čaj. Tyto čaje bychom mohli hodnotit obdobně kladně anebo snad ještě pozitivněji než čaj z čajovníku. Ve prospěch např. šípkového čaje hovoří to, že si šípky můžeme sami nasbírat někde u polní cesty anebo na stráni. A taková rodinná pouť za šípky může být i součástí velmi pěkného životního stylu. Šípkový čaj obsahuje i určité nezanedbatelné množství vitaminu C.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 7552
Datum: 9. 2. 2010