Jaká jsou rizika pobytu na sluníčku, resp. opalování?
Četl jsem dokonce reklamní prospekt na nějaký přístroj, který prý stav ozonu ohodnotí automaticky a když je ozonu málo, čili když sem přichází příliš mnoho slunečního záření, tak rovnou přístroj doporučí vůbec ven nevycházet.
Někteří z nás se v dobré víře takto chovají, čili chovají se tak i někteří kuřáci. Jaké je však zdravotní riziko kouření? Téměř každý druhý kuřák umře na následky kouření. Kouření tedy riziko úmrtí zvyšuje o něco méně než o 100%. Jak se oproti tomu na celkovém riziku podílí slunečním zářením vyvolaná rakovina kůže - zhoubný melanom? Sluneční záření může k celkové úmrtnosti přispět snad 0,2%, možná méně. To se nechá snadno vypočíst. Rakovina kůže - zhoubný melanom - se na celkové úmrtnosti podílí nepatrně. Ne všechny případy této rakoviny však můžeme přičíst na vrub slunečnímu záření. Kouření představuje tedy asi 400x větší zdravotní riziko než sluneční záření, neboli jinými slovy sluneční záření je asi 400x méně nebezpečné než kouření.
Sluneční záření má však také spoustu blahodárných účinků. Dík němu se v naší kůži tvoří vitamin D, ten zabraňuje křivici a hraje v organismu řadu nezastupitelných úloh. A pokud se vitamin D v našem těle vytváří pouze slunečním zářením, je nebezpečí jeho předávkování velmi malé, někteří odborníci dokonce soudí, že nemožné. Požíváme-li však vitamin D v potravě, nebo ještě spíše v pilulkách, pak k předávkování vitaminem D může dojít. Vitamin D záměrně přidávaný do potravy byl jedním z nejúčinnějších prostředků, kterým se v pokusech se zvířaty vyvolala skleróza cév, což je u nás hlavní příčina úmrtí.
Pobyt a pohyb venku, tedy na zdravém vzduchu a v přírodě, je základní součástí zdravého životního stylu. Budeme-li se tedy chtít zbavit těch 0,2% všech úmrtí, které snad připadají na vrub slunečnímu záření, potom omezíme svůj život, znehodnotíme si prožívání svého volného času a celkově si způsobíme zdravotní škodu, které na vrub připadne mnohem větší poškození zdraví a mnohem větší počet úmrtí.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu