Jaká složka naší stravy by mohla být příčinou revmatoidní artritidy?
Původci onemocnění, jako jsou bakterie, viry či potravinové bílkoviny, se nazývají antigeny. Tyto komplexy, vytvořené z antigenů přicházejících zvnějšku a ze specifických protilátek syntetizovaných tělem, byly identifikovány v krevních vzorcích pacientů ve už velmi raných stadiích onemocnění revmatoidní artritidou.
U většiny lidí jsou tyto komplexy pohlceny a zneškodněny specifickými buňkami („zametači“), které vystýlají krevní cévy, a buňkami ve slezině. Avšak u malého počtu jedinců nejsou tyto komplexy protilátek a antigenů z krevního oběhu odstraněny. Namísto toho se usadí v různých tkáních, kde mohou způsobit zánět, podobně jako tříska, když se dostane pod kůži. Když se tyto komplexy usadí v kloubech, dostaví se bolest, otok, zrudnutí a ztuhnutí. Pokud zánět přetrvává, dojde nakonec ke zničení kloubu a k jeho trvalému zdeformování.
Důvod, proč někteří lidé nedokážou tyto komplexy ze svého systému odstranit, zůstává zatím neznámý. Víme však, že tuky a cholesterol poškozují funkce imunitního systému a mohou potlačovat účinnost „čistícího systému“. Vystýlka střev některých lidí umožňuje, aby do těla vstoupilo více velkých potravinových bílkovin, než je obvyklé. Přítomnost těchto potravinových bílkovin a komplexů protilátek v obíhající krvi lze měřit krátce po jídle. Čím více „cizích“ antigenů pronikne dovnitř těla, tím pravděpodobnější je, že dojde ke vzniku nějakého problému s přetrvávajícími komplexy antigenů a protilátek.
Toto vysvětlení dává vinu za vznik artritidy komplexům antigenů a protilátek, které se pohybují v krvi a nakonec se usadí v kloubních tkáních. Jiné vysvětlení pro přítomnost komplexů antigenů a protilátek v tkáních kloubů je, že se vytvářejí jako důsledek poškození, které je způsobeno nedostatečnou dodávkou kyslíku do kloubních tkání. Tato teorie obviňuje z působení artritidy ty složky naší stravy, které mají vysoký obsah tuků a cholesterolu.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob