Jaké jsou nejlepší zdroje betakaroténu?
Rostlinné potraviny, které dnes konzumujeme, obsahují mnohem méně provitamínu A - vzhledem k používání průmyslových hnojiv a dusičnanů, které ničí jeho obsah v rostlinách, v půdě i v našem těle. Pěstování plodin při užívání přirozených hnojiv (biopotraviny) obsah provitamínu A nenarušuje.
Vitamínu A se někdy také říká „růstový faktor", podle dr. McColluma, který si povšimnul, že napomáhal růstu laboratorních zvířat. Mnohá zelená listová zelenina (listy rostlin) obsahuje betakarotén, i když tomu nenasvědčuje typické žluté (oranžové) zabarvení karotenoidů. Je to způsobeno tím, že je zde tato barva překryta zeleným barvivem chlorofylem, který zprostředkuje ochranu rostlin před škodlivou oxidací.
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".