Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaké jsou nejlepší zdroje betakaroténu?

Mezi potraviny, které obsahují nejvíce betakaroténu, patří (v našich podmínkách) mrkev, špenát, meruňky a tykev. Růžové nebo červené grepy obsahují asi pětadvacetkrát více karotenoidů (včetně betakaroténu) než bílé grepy.
|
Typ článku: Poradna výživy

Rostlinné potraviny, které dnes konzumujeme, obsahují mnohem méně provitamínu A - vzhledem k používání průmyslových hnojiv a dusičnanů, které ničí jeho obsah v rostlinách, v půdě i v našem těle. Pěstování plodin při užívání přirozených hnojiv (biopotraviny) obsah provitamínu A nenarušuje.

Vitamínu A se někdy také říká „růstový faktor", podle dr. McColluma, který si povšimnul, že napomáhal růstu laboratorních zvířat. Mnohá zelená listová zelenina (listy rostlin) obsahuje betakarotén, i když tomu nenasvědčuje typické žluté (oranžové) zabarvení karotenoidů. Je to způsobeno tím, že je zde tato barva překryta zeleným barvivem chlorofylem, který zprostředkuje ochranu rostlin před škodlivou oxidací.

Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".

Počet přečtení: 10854
Datum: 11. 1. 2011