Karotén z potravy
Konzumování dostatečného množství potravin obsahujících beta-karotén (vitamín A z rostlinných zdrojů) přináší, jak se ukázalo, snížení rizika rakovin výstelkových tkání – rakoviny žlučníku, děložního čípku, kůže, některých rakovin prsu a některých rakovin trávicího traktu, rakoviny plic, úst a močového měchýře.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Poradna výživy
Studie z nedávné doby ukazují, že vitamínové doplňky ve skutečnosti zvyšují riziko úmrtnosti na rakovinu plic a proto panuje shoda v tom, že je třeba získávat vitamín A z potravin spíše než z vitamínových doplňků. Možná, že alfa-karotén, který se nachází v některých potravinách, přináší prospěšné účinky spíše než beta-karotén (který je v nich rovněž obsažen).
Prof. Dr. John Scharffenberg, emeritní profesor výživy, Loma Linda University
Počet přečtení: 3190
Datum: 3. 4. 2009