Jaké jsou přirozené zdroje a jaká je potřeba vitamínu E?
Vitamín E se vyskytuje v hojnosti v přirozených potravinách, je však těžké zajistit si jeho dostatek, pokud konzumujeme rafinované potraviny. Když byly zavedeny nové metody vymílání bílé mouky, které umožnily úplné odstranění pšeničného klíčku, který podléhá snadné zkáze, přišla strava západního člověka o poslední významný zdroj vitamínu E.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Poradna výživy
Přirozenými zdroji vitamínu E jsou pšeničné klíčky, olivy, sójový olej, semena, ořechy, zrna, zelená listová zelenina, vaječné žloutky a celozrnné obiloviny (ovesné vločky, rýže natural apod.). Nať celeru obsahuje 2,6 mg vitamínu E/100 gramů. Arašídy obsahují 30 mg/100 g. Olej z pšeničných klíčků může obsahovat až 420 mg/100 gramů.
Denní potřeba vitamínu E je 50 IU (mezinárodních jednotek), když je však podáván ve velkých dávkách (600 až 1 000 IU), zvyšuje se okysličení tkání až o 60 %. (1 IU = 1 mg vitamínu E.)
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".
Počet přečtení: 10194
Datum: 27. 3. 2012