Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaké testy se používají při rozpoznávání alergií?

Kožní testy nejsou zcela přesné a lze je použít pouze u některých látek. Většina potravinových alergií se při kožním testu neprojeví.
Rubrika: Alergie
|
Typ článku: Rady lékaře

Dále se zjišťují IgE protilátek v těle pacienta (testování RAST). Pro testování potravinových alergií se však jedná o velmi nespolehlivou metodu. (Asi 20 % výsledků testů může být falešně pozitivních a naopak asi 20 % testů falešně negativních.)

Krevní testy jsou úspěšné pouze z 25 procent a většina alergologů zabývajících se potravinovými alergiemi je považuje za nespolehlivé.

Jedním z nejlepších způsobů je měření tepové frekvence. Tento test používá řada alergologů. Pacient se postí jen o vodě čtyři až šest dní. Poté je mu podáno jídlo sestávající z jediné potraviny. Je zjišťován jeho srdeční tep před podáním potraviny a poté každých dvacet minut (do hodiny po požití). Současně se sledují další příznaky. Za významný se považuje vzestup či pokles tepu o 20 tepů za minutu.

Podle našeho názoru je nejvhodnější způsobem testovat pacienta v jeho přirozeném prostředí a experimentovat s potravinami, které konzumuje. Domníváme se, že jedná o nejlepší způsob, jak rozpoznat potravinové alergie. Mezi několika způsoby, které je možné použít, je zřejmě nejefektivnějším eliminační dieta.

Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.

Počet přečtení: 3571
Datum: 17. 4. 2011