Jaké testy se používají při rozpoznávání alergií?
Dále se zjišťují IgE protilátek v těle pacienta (testování RAST). Pro testování potravinových alergií se však jedná o velmi nespolehlivou metodu. (Asi 20 % výsledků testů může být falešně pozitivních a naopak asi 20 % testů falešně negativních.)
Krevní testy jsou úspěšné pouze z 25 procent a většina alergologů zabývajících se potravinovými alergiemi je považuje za nespolehlivé.
Jedním z nejlepších způsobů je měření tepové frekvence. Tento test používá řada alergologů. Pacient se postí jen o vodě čtyři až šest dní. Poté je mu podáno jídlo sestávající z jediné potraviny. Je zjišťován jeho srdeční tep před podáním potraviny a poté každých dvacet minut (do hodiny po požití). Současně se sledují další příznaky. Za významný se považuje vzestup či pokles tepu o 20 tepů za minutu.
Podle našeho názoru je nejvhodnější způsobem testovat pacienta v jeho přirozeném prostředí a experimentovat s potravinami, které konzumuje. Domníváme se, že jedná o nejlepší způsob, jak rozpoznat potravinové alergie. Mezi několika způsoby, které je možné použít, je zřejmě nejefektivnějším eliminační dieta.
Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.